Pentru cei care cunosc cat de cat evolutia internetului din ultimii ani nu cred ca mai reprezinta un secret faptul ca aproape orice model de business este reprezentat online. Viitorul este online. Incepand cu cea mai dureroasa industrie si anume presa scrisa, industrie a caror oameni nu au inteles (nu majoritatea) cum merg lucrururile in mediul online si care prin simpla lor neadaptare la un noul mediu a dus la ingroparea multor publicatii de renume si continuand cu comertul traditional, comert care s-a adaptat aproape perfect la un nou mediu capatand astfel numele de comert online.

Multi dintre cei ramasi din presa scrisa nu s-au adaptat noilor reguli practicate in online, citarea fara sursa, lipsa link-urilor, screenshot-urile de tot rasul de pe alte site-uri ale unor publicatii din afara sunt doar cateva dintre exemplele care nu le fac deloc cinste.

Presa sportiva este la pamant, nu avem decat 2 publicatii online mai mari sustinute de 2 trusturi de presa, publicatii a caror oameni cunosc un singur sport, fotbalul, dar si pe acesta il inteleg prost.

Nu stiu cum sunt altii dar inainte imi placea sa citesc un articol din presa sportiva traditionala, acum cativa ani nu era o placere mai mare decat sa citesc a doua zi dupa un meci important cronica respectivului meci chiar daca l-am vazut la tv, la fel cum nu era o placere mai mare decat sa merg la singura casa de pariuri din oras si sa-mi pun biletul zilei.

Da, lucrurile se schimba si noi trebuie sa ne adaptam. Acum nu mai citesc presa sportiva scrisa si din pacate nici pe cea online, la pariuri mai merg sa pun un bilet dar mai rar, mai mult o fac online dar numai cand am chef.

Fata de presa scrisa, comertul traditional merge mana in mana cu cel online, cred ca daca stii sa-ti gestionezi cum trebuie business-ul poti sa ai succes pe ambele fronturi. Oamenii in general incep sa inteleaga ce este comertul online si incep sa faca din ce in ce mai des cumparaturi online. Personal am cumparat in 2003 primul produs online (de pe Okazii.ro) si chiar daca am luat teapa nu am cedat si am cumparat din nou si din nou. Cred ca am cateva sute de produse (daca nu mai bine) cumparate online si acest lucru spune totul.

Incet, incet incepem sa ne mutam in online, avem profile pe site-uri de socializare, discutam pe messenger sau skype, cumparam online, citim presa online, ne jucam online, practic avem o viata paralela in online. Nu sunt de acord cu mutarea intru totul in acest mediu si de aceea recomand tuturor sa pastreze un echilibru intre viata reala si cea virtuala (online).

Aproximez ca in urmatorii 10 ani tot ce se intampla in lume va avea legatura mai mult sau mai putin cu mediul online, internetul reprezinta o noua minune a lumii moderne.