Dupa cum este descris chiar pe site-ul lor, SentiMatrix este: “o aplicatie pentru monitorizare cantitativa si calitativa a opiniilor din online-ul romanesc pentru Companii, Branduri si Personalitati.”

Cum fac acest lucru?

“Noi iti aratam Cine, Unde, Cand, si Ce se vorbeste despre Compania, Brand-ul sau Personalitatea ta preferata in cadrul online-ului Romanesc.”

Deci, SentiMatrix este un serviciu ce analizeaza parerile oamenilor din online asupra unui brand, companie sau chiar a unei persoane.

SentiMatrix a fost dezvoltat de catre grupul Intelligentics, initial aplicatia a fost in limba engleza (asa cum a testat-o si Costin) urmand ulterior sa se adreseze web-ului romanesc. Proiectul a fost prezentat de catre Marius Corici la VentureConnect (penultimul clip) si se pare ca de atunci se afla in beta.

Problema, caci mai tot timpul trebuie sa fie una, vine de la numele aplicatiei care seamana izbitor cu o alta aplicatia care din cate mi-am dat seama face acelasi lucru, SentiMetrix. Aceasta aplicatie a fost dezvoltata de catre V.S. Subrahmanian, profesor de informatica si director al Centrului pentru Guvernul Digital International. Aplicatia dezvoltata purta in 2006 numele de “Termometru de Opinie”, nume cu care a castigat in acelasi an “Horizon Awards“. In 2007 aplicatia a primit numele cunoscut si azi: SentiMetrix.

Acum ma intreb: Cine, Ce, Unde, Cand?

Imi este greu sa cred ca este doar o coincidenta. Ce sanse sunt ca doua aplicatii ce fac acelasi lucru sa fie dezvoltate de grupuri de oameni diferiti la o dieferenta de 2-3 ani si sa poarta nume asemanatoare?

Ma mai intreb de ce domeniul nu este sentimatrix.ro (acesta fiind liber la ora actuala) avand in vedere ca se urmareste piata locala?

Totusi sper sa existe o explicatie.

Cine este curios sa testeze SentiMatrix (varianta romaneasca) o poate face aici.

P.S. Am aflat de SentiMatrix via Ana Matei.