Nu cu mult timp in urma, platforma online uCoz a fost tradusa si in limba romana. O veste imbucuratoare atat pentru webmasterii incepatori cat si pentru cei avansati. Datorita atentiei pe care compania uCoz a oferit-o tarii noastre, cei interesati de crearea unui site gratuit pot folosi de acum un subdomeniu de forma numesite.ucoz.ro sau chiar un domeniu .ro deoarece cei de la uCoz permit si utilizarea unui domeniu propriu.

Despre uCoz:

uCoz este un proiect ce a luat nastere in octombrie 2005 iar prima versiune a fost cea in limba Rusa ca mai apoi in vara lui 2007 sa fie lansate versiunile pentru limba Engleza si limba Germana. In momentul de fata este una dintre cele mai accesate platforme din Rusia, dar cu foarte multi utilizatori si in celalate tari unde sunt prezenti, inclusiv la noi in tara.

In fapt, uCoz este o platforma ce permite dezvoltarea de site-uri web in mod gratuit sau cu plata (varianta cu facilitati pentru site-urile din zona business). Se pot crea site-uri simple in HTML, cataloguri de fisiere, bloguri, forumuri ori magazine online (ultimile la preturi destul de mici fata de ce exista in prezent pe piata).

Este destul de clar faptul ca uCoz nu sunt singurii pe piata ce ofera asemenea servicii insa nu toti ofera aceleasi servicii si de aceea am ales sa prezint si alte doua platforme asemanatoare pentru a face diferenta . Platformele in cauza sunt weebly.com si webs.com.

Despre webs.com:

Webs.com reprezinta o platforma simpla si usor de utilizat, mai mult mi s-a parut ca este destinata incepatorilor, avand extrem de multe optiuni simple, optiuni prin intermediul carora modifici sau adaugi elemente destul de usor. Toate bune si frumoase pana cand vei observa ca pe site-ul tau (cu subdomeniu) sunt destule reclame, atat in panoul de control cat si pe site-ul sau site-urile tale, reclame de genul: “esti al 999999999 castigator Click aici“, reclame enervante pentru orice vizitator.

Se pot face modificari ale temelor, panoul de control seamana cu cPanel si au cateva aplicatii interesante pentru site-ul tau.

Nu-mi plac reclamele, prea multe si prea enervante. Nu-mi place ca la orice pas iti indica sa upgradezi la contul Pro, nu-mi place ca nu este in limba romana.

Despre Weebly.com:

Weebly este o platforma de creare site-uri mai interesanta decat Webs.com, aici ai posibilitatea sa creezi un site intr-un mod extrem de simplu si anume prin “Drag & drop”. Ai meniurile in bara de sus si alegi ce anume vrei sa pui pe site-ul tau tragand de iconita spre site, e usor si placut, dar nu si pentru webmasterii avansati care au nevoie de mult mai multe optiuni prin care sa poata modifica dupa bunul plac site-ul ori site-urile pe care le creaza.

Imi place ca pe Weebly nu se gasesc acele reclame multe si enervante, imi place ca platforma ofera teme destul de frumoase si imi place ca se pot crea forumuri sau bloguri.

Nu-mi place panoul de control cum arata, nu-mi place faptul ca nu este si in limba romana si nu-mi place editorul.

Analizand in acelasi timp toate cele trei platforme, nu pot sa recomand in prima faza decat uCoz.ro si este lesne de inteles de ce fac acest lucru. Este o platforma ce si-a indreptat atentia asupra noua, a romanilor, o platforma in limba romana, o platforma care iti ofera pe langa multe altele si:

  • spatiu nelimitat de stocare
  • editor HTML
  • backup
  • Php/ MySQL/ API
  • 250 de teme
  • 21 de module si mii de widgeturi
  • uptime de 99%

Desi meniul pare in prima faza putin complicat, odata ce te obisnuiesti cu el (maxim 20-30 de minute) totul va deveni mai simplu.

Imi place la uCoz ca ai control complet asupra site-ului si ca ti se ofera manuale si suport tehnic, astfel poti intelege mult mai usor platforma. Faptul ca sunt de 5 ani pe piata si ca site-urile create cu ajutorul acestei platforme se bucura de succes este un motiv in plus pentru a alege aceasta platforma.