Zilele trecute am cautat innebunit un registrar de unde sa cumpar un domeniu .ro, avand in vedere ca bugetul pe care il aveam era destul de limitat(150 ron) m-am gandit sa fac totodata si un mic studiu de piata, sa vad cine vinde, cu cat vinde si mai ales, cat vinde. Astfel am aflat ca pe site-ul RoTLD exista o lista cu firmele partenere, am consultat lista  pentru a fi sigur ca firma de la care cumpar este recunoscuta de catre RoTLD . De precizat ca un domeniu .ro cumparat direct de la RoTLD costa 51,26 $ + tva(24%), deci cu vreo 25-30% mai mult decat de la o firma partenera care primeste un discount de 30% din partea RoTLD atunci cand se inregistreaza ca firma partenera si achita in avans cateva sute de domenii. De obicei noile firme partenere isi pun un adaos comercial minim pentru atragerea clientilor asa ca sfatul meu in prima faza este sa cautati o firma partenera de unde sa cumparati un domeniu .ro insa daca nu vreti batai de cap puteti sa faceti shopping direct din ograda celor de la RoTLD.

Am inceput cautarea ca orice om obisnuit pe Google insa a trebuit sa ma resemnez si sa continui cautarile prin blogosfera. Primul blog pe care l-am consultat a fost WPTuts – aici am gasit lista aceasta cu firme ce ofera gazduire dar si inregistrari de domenii .ro asa ca am facut bine si am consultat-o, am bagat la cap(sau mai bine zis am notat preturile:D) si am “sapat” in continuare in cautarea celui mai ieftin domeniu .ro.

Al doile blog pe care am cautat(bazandu-ma pe arhiva stufoasa) a fost ReFresh.ro, aici am gasit un link spre topul firmelor de gazduire web, link ce mi-a fost foarte util avand in vedere ca tot acolo am gasit si top registrari. De aici totul a devenit o simpla lupta intre mine(ca si client) si firmele ce vindeau domenii .ro, am cautat si am cautat cel mai ieftin domeniu .ro. Lupta a fost una crancena avand in vedere ca majoritatea firmelor nu precizau pretul domeniului cu toate taxele incluse(in principal tva-ul) si a trebuit sa iau legatura cu fiecare firma in parte pentru a afla pretul exact al domeniului. Din pacate a trebuit sa fac si comenzi pe unele site-uri ca sa pot afla pretul, iar cateodata nici macar o precomanda de genul acesta nu-mi dezvaluia pretul pe care eu trebuie sa-l platesc. Pe unele site-uri(speedhost.ro, spatiul.ro) am gasit si cate un banner cu pret vechi(dar atractiv), situatie in care am luat legatura cu reprezentantii firmei semnalandu-le “problema” iar acestia m-au asigurat ca vor indeparta acel banner insa dupa 5 zile vad ca inca este la locul lui, din pacate.

Pot spune ca am fost tentat si de inchirierea unui domeniu .ro/an de la cele 3 firme care practica in acest moment asa ceva. Pretul pe an varia intre 10 euro+tva si 50 ron + tva, insa acesta metoda de “cumparare” a unui domeniu .ro este una, sa zicem, neadecvata. Domeniul “cumparat” este inregistrat pe numele registratarului nu pe numele tau, astfel tu nu esti proprietarul domeniului ci doar il inchiriezi iar daca o sa vrei ulterior sa devii proprietarul cu adevarat al domeniului o sa trebuiasca sa-l rascumperi de la ei la pretul intreg, cu alte cuvinte spus: nu cumparati domeniu .ro/ an pentru ca ve-ti lua teapa!

In final, dupa ce mi-am luat si teapa clasica as spune eu, cea in care firma afiseaza pretul unui domeniu .ro pe site insa cand vrei sa faci comanda afli ca acel pret este fara tva(nimic normal), am resuit sa achizitionez un domeniu .ro la cel mai mic pret posibil pe care l-am gasit eu si anume 151,66 ron. Domeniul a fost achizitionat de la eGazda.ro(i-au ajutat campania lansata pe bloguri), plata a fost facuta cu cardul si am devenit proprietarul domeniului in mai putin de 15 minute, deci superfast.

Pe langa eGazda.ro mai recomand AlfaWeb.ro pentru ca au un pret apropiat si pentru ca mi-au raspuns prompt la intrebariile mele.

Voi de unde cumparati domenii? Ce va determina sa cumparati de la o anumita firma?