Conform sondajului aflat in desfasurare in sidebar majoritatea cititorilor Blogului de IT utilizeaza la fel ca si mine sistemul de operare Windows XP (65 %). Un sistem de operare invechit insa extrem de popular datorita fiabilitatii si stabilitatii sale.

De ce mai am XP?

Pentru simplul fapt ca m-am obisnuit cu el. Cred ca acelasi lucru l-ar spune majoritatea utilizatorilor acestui OS. Am avut cateva tentative de a trece pe Vista la inceput si mai apoi pe 7 insa am renuntat deoarece am descoperit ca au unele probleme pe care XP-ul nu le avea (de ce sa ma leg la cap daca nu ma doare, nu?). Multa lume m-a intrebat de ce nu trec pe Windows 7 avand in vedere ca am totusi un dual-core si 2 Gb de ram pe laptop si le-am spus ca nu tin neaparat sa trec la Windows 7 doar pentru ca e un OS mai nou cu facilitati in plus atata timp cat nu am nevoie de acele facilitati. Sunt totusi constient ca va veni si ziua in care voi renunta la minunatul XP dar acea zi nu cred ca va veni anul acesta.

Istoria XP-ului:

Windows XP a afost lansat oficial in data de 25 octombrie 2001 dupa ce s-a lucrat la el timp de 2 ani de zile. Acesta fiind urmasul de drept al lui Windows 98 chiar daca intre timp au mai fost lansate alte doua versiuni (Windows ME si 2000) si asta datorita faptului ca multi utilizatori de Windows 98 au trecut direct pe Windows XP, la fel cum se intampla si acum cu trecerea de la Windows XP la Windows 7 sarindu-se peste Vista.

In timpul dezvoltarii sale acesta a primit numele de cod “Whistler” datorita faptului ca multi colaboratori ai Microsoft ce participau la acest proiect au schiat in acea perioada pe partia Whistler-Blackcom din Columbia Britanica, Canada.  In cele din urma sistemul de operare dezvoltat a primit numele de XP, nume ce provine de la cuvantul englezesc eXPerience. Un nume sinonim multora cu Sistem de Operare datorita dominatiei acestuia in ultimii 10 ani de zile.

Versiuni Windows XP:

  • Home Edition – versiunea pentru utilizatorii casnici
  • Professional Edition – pentru utilizatorii office, aceasta versiune are cateva facilitati in plus
  • Media Center – versiune destinata utilizatorilor pasionati de filme si muzica
  • Tablet PC Edition – o versiune destinata primelor tipuri de tablete pc
  • XP Professional x64 Edition – versiune ce suporta procesoarele cu 64 de biti
  • Starter Edition – o versiune ieftina si limitata disponibila doar in anumite tari

Cerinte minime de sistem pentru Windows XP:

  • Procesor – 233 Mhz
  • Memorie Ram – 64 Mb
  • Spatiu pe hard – 1,5 Gb
  • Placa video si monitor cu rezolutie Super VGA (800 x 600)

Datorita acestor cerinte extrem de mici si a stabilitatii pe care o ofera sistemului acest OS vechi de aproape 10 ani este inca foarte popular avand o cota de piata de 63,63% in Romania si 46,98 % Worldwide conform StatCounter si asta in ciuda faptului ca in 2007 a fost lansat Windows Vista iar in 2009 Windows 7.

Preconizez ca pe la sfarsitul anului 2012 Windows XP va fi intrecut de noul Windows 7 avand in vedere ca luna aceasta s-a anuntat cu mare tam-tam ca 7 a intrecut XP in U.S.A. (cu foarte putin insa). Totusi cred ca vor mai trece cativa ani buni pana cand 7-le va fi adoptat si de romani (eu zic cel putin 2 ani).

Sunteti utilizator de Windows XP? De ce?