Atunci cand achizitionati un laptop nou majoritatea dintre voi vreti ca acel laptop sa detina o baterie cu o autonomie cat mai mare. Ultimele modele de laptopuri au baterii cu o autonomie de pana la 32 de ore dar si pretul lor e pe masura. Ceea ce nu stiu multi ori stiu dar nu iau in considerare este faptul ca atunci cand achizitionati un laptop nou, bateria acestuia trebuie intretinuta pentru a-i  prelungi durata de viata/

Multa lume isi da cu parerea daca o baterie de laptop trebuie tinuta sau nu in laptop atunci cand tineti laptopul in priza, unii spun ca bateria trebuie scoasa dar mai intai incarcata altii spun ca sa o incarci doar pe jumatate insa eu spun ca bateria trebuie tinuta in laptop. Laptopul meu a implinit luna aceasta 3 ani iar bateria lui mai tina acum aproximativ 30-35 de minute. Am tinut tot timpul bateria in laptop, am folosit-o de foarte multe ori mai ales pe vremea cand plimbam laptopul de acasa la biroul din centru orasului. Laptopul asta nu a fost menajat deloc insa am avut grija sa fac din cand in cand (nu sunt sigur daca am facut in fiecare luna) un ciclu de descarcare si  incarcare complet si asta cu toate ca majoritatea “specialistilor” declara ca acest ciclu are un efect negativ asupra bateriei.

Sfaturi pentru intretinerea bateriei:

  • Pastrati o temperatura cat mai mica posibila. Caldura afecteaza atat laptopul cat si bateria acestuia.
  • Atunci cand folositi bateria incercati sa nu supra-solicitati laptopul (fara jocuri ce necesita toata puterea procesorului ori a placii video, fara programe de editare grafica, etc.)
  • Folositi doar perifericele strict necesare atunci cand utilizati laptopul pe baterie.
  • Ca si in cazul unui telefon mobil, nu tineti pornite retelele de bluetooth si wireless daca nu va sunt necesare.
  • Aveti grija ca ventilatoarele laptopului sa functioneze la parametri normali.

Intretinerea unei baterii de laptop va prelungi viata acesteia insa fie ca vrem, fie ca nu vrem, deznodamantul va fi acelasi: achizitionarea unei noi baterii.

Pretul unei baterii noi poate varia de la model la model, ca exempu: o baterie laptop HP variaza intre 300 si 340 RON iar o baterie laptop DELL intre 295 si 347 RON. Am vazut persoane care nu au mai cumparat o baterie noua dupa ce bateria veche s-a “stricat” deoarece au mers pe premiza ca “oricum se strica” asa ca mai bine folosesc laptopul numai la priza insa un laptop fara baterie nu mai e un laptop, asta sa fie clar.