Nu sunt vreun cunoscator al camerelor foto (am mai spus asta si in trecut) pentru mine mai toate sunt la fel, adica fac poze sau cum prefera sa spuna majoritatea – fotografii. Totusi o curiozitate tot am avut si anume de ce camerele foto normale au preturi intre 250 si 800 lei iar acele camere foto dslr au preturi cuprinse intre 1.000 si 30.000 de lei? Evident ca la inceput m-am interesat de ce inseamna acel “dslr” din coada si asa am aflat ca vine de la digital single-lens reflex, traducerea pe intelesul meu a insemnat un aparat foto performant capabil sa surprinda si cele mai mici detalii. Datorita unui sistem mecanic implementat pentru ca aparatul sa fie capabil sa redea cele mai fine detalii, camerele foto dslr au dimensiunile mult mai mari decat un aparat foto obsinuit.

Daca in cazul aparatelor foto obisnuite gasim o multitudine de producatori si extrem de multe modele pe piata, in cazul dslr-urilor lucrurile nu stau chiar asa. Din ce am inteles eu (am un amic pasionat pe care l-am mai intrebat una, alta) batalia cea mare se da intre doi mari producatori: Canon si Nikon, ceva in genul Intel si AMD sau Apple si Samsung, ca sa dau doar cateva exemple. Acesti doi mari producatori duc o lupta crancena la fiecare noua lansare de produs, fiecare are fanii lui, fiecare se crede cel mai bun.

Aparatele foto DSLR se impart in 3 mari categorii:

– Entry-level

– Mid-level

– Profesionale

Evident, daca esti un amator pasionat de fotografie vei incepe prin achizitia unui aparat foto entry-level, un pret mai mic e un mare avantaj pana inveti ce si cum se face, apoi daca pasiunea te impinge de la spate vei trece la semi-profesionisti, aici deja ar trebui sa ai cunostiinte destul de avansate si sa fi extrem de pasionat de ceea ce faci iar daca vrei ca pasiunea ta sa devina si job-ul tau atunci vei trece la profesionisti achizitionand un aparat foto dslr profesional si schimbandu-l de fiecare data cand apare unul mai performant.

Cine stie, acum ca am aflat cate ceva si despre asa-numitele DSLR-uri poate daca voi puna mana pe unul si voi face cateva fotografii o sa ajung sa cumpar unul.

P.S. Comentariile complementare sunt binevenite