Un comunicat din partea liderului pietii locale de solutii antivirus, Bitdefender, ne informeaza cu privire la riscurile la care se expun utilizatorii de smartphone-uri marca Apple care folosesc diverse aplicatii.

Pe scurt, cei de la Bitdefender au luat la puricat un numar de cca. 65.000 de aplicatii gratuite pentru iPhone iar rezultatul in urma studiului nu sunt deloc imbucuratoare pentru posesorii de astfel de terminale mobile deoarece dupa spusele specialistiilor Bitdefender

Una din cinci aplicatii gratuite pentru iOS, analizate de specialistii Bitdefender, pot sa acceseze lista de contacte a telefonului fara niciun avertisment” si

Rezultatele mai releva ca aproximativ 41% dintre aplicatiile gratuite pentru iOS pot urmari locatia utilizatorului.

Scopul suspectat pentru aceste “mici scapari” mi se pare unul nobil fata de ceea ce ar putea face cineva cu intentii mai putin pasnice. Se pare ca scopul principal este deservirea datelor culese unor companii de publicitate care pot astfel sa le ofere reclame targetate utilizatoriilor.

Având în vedere ca nu toate aplicatiile au un comportament corect, este posibil ca unele dintre ele sa acceseze informatii pentru alte motive decât cele declarate, despre care putem doar specula. Nu putem fi siguri de comportamentul unei aplicatii decât dupa o analiza amanuntita. Este însa important pentru utilizator sa stie daca o aplicatie îi acceseaza lista de contacte sau daca îi monitorizeaza locatia, mai ales daca aceste informatii nu sunt relevante pentru ceea ce face de fapt aplicatia.

Intr-o lume unde publicitatea agresiva este o obisnuita, intr-o lume unde scopul scuza mijloacele de cele mai multe ori, intr-o lume unde banii sunt cel mai de pret lucru, este destul de greu daca nu aproape imposibil sa joci “curat”. Ma intreb oare incotro ne indreptam astfel?