Zilele trecute am avut ocazia sa butonez un nou model de laptop de la Sony Vaio, un model care m-a impresionat in principal prin design-ul sau aparte, dar si prin micile detalii specifice producatorului japonez, mici detalii care fac diferenta intre un laptop de calitate si un laptop printre alte laptopuri. Nu ma dau in vant dupa Sony, defapt la un moment dat chiar nu-i mai suportam, iar unul dintre motivele principale era pretul exagerat de mare al produselor, acum se pare ca s-au mai linistit lucrurile la acest aspect, dar nu in totalitate. Anyway, modelul testat de mine este Vaio VPCEH1S1E, un model dotat cu:

  • Intel Core i5 2410M (frecventa 2,3 – 2,9 GHz)
  • Ram 4 GB DDR3 (1 slot liber, maxim 8 GB)
  • HDD 640 GB Sata
  • Video nVidia GeForce 410M – 1 GB vram dedicata
  • Ecran VAIO Display de 15,5″ si rezolutie de1366 x 768
  • webcam, cititor de carduri SD, Duo si Pro Duo
  • Windows 7 Home Premium (64 bit)

Design-ul sau aparte este dat de modelul tridimensional aflat pe carcasa, model ce “iti ia ochii” la prima vedere mai ales  datorita nuantei de negru folosita, nuanta care impreuna cu materialul carcasei reflecta intr-un mod aparte lumina din incapere. Modelul tridimensional se afla si la interior, sub tastatura, in locul intitulat “palmrest”.

 

Tastatura este una tipica Sony Vaio, bine conturata si extrem de facila. Porturile sunt in marea lor majoritate amplasate acolo unde trebuie, la fel si butoanele, exceptie face mufa de alimentare care este pozitionata in partea lateral-stanga sus, un loc nu tocmai facil mai ales ca eu sunt obisnuit ca aceasta mufa sa o gasesc undeva prin partea din spate sau lateral-dreapta.

Ecranul este unul foarte bun ca sa nu spun senzational comparandu-l cu ecranul batranului meu Asus. Luminozitate, claritate si culori cat mai vii, 3 puncte forte care te fac sa indragesti ecranul acestui laptop, tehnologia VAIO Display are nota 10 din partea mea.

 

La capitolul hardware sta destul de bine pentru un model de talia sa, are tot ce-i trebuie pentru a rula aplicatii din cele mai diverse, dar si jocuri de ultima generatie (ce-i drept, nu la maxim, nu este construit pentru gaming). Din cauza ecranului destul de mic ca si dimensiuni este exclus sa sa va uitati in conditii bune la un film, dar poate fi conectat destul de usor la un tv si atunci experienta de film va fi una incantatoare.

Ca veni vorba de conectivitate pot spune ca desi are mai toate porturile necesare unui laptop din zilele noastre, nu pot sa nu spun cu regret ca ii lipseste portul USB 3.0, dar compenseaza oarecum prin amplasarea in ambele laterale a cate 2 porturi USB 2.0. In plus, mai are un port HDMI si unul VGA.

 

Autonomia este una de nivel standard, maxim 4 ore, desi la mine nu a rezistat mai mult de 3 ore si cateva minute.

Per total, Sony Vaio VPCEH1S1E este un model construit in stilul consacrat al celor de la Vaio, micile detalii fac diferenta intre acest model si unul asemanator de la Acer sau HP, probabil si afinitatea pentru acest brand poate convinge pe cineva sa scoata din buzunar 3.561 de lei.