Desi precedenta tableta scoasa pe piata de Evolio a fost un esec, Evolio Neura promite foarte mult si asta in afara pretului mai mic deoarece caracteristicile hardware sunt de top. Daca tot ceea ce se scrie si se spune despre ea e cel putin pe jumate adevarat, aceasta tableta are sansa sa devanseze restul tabletelor cel putin din Romania.

Caracteristici:

Evolio Neura vine cu un ecran de 9,7″, capacitiv si multitocuh, de tipul celui de la iPad (Wide View Angle). Procesorul este Nvidia Tegra 2 Dual-Core de 1 Ghz, adica cel mai performant procesor pentru tablete de pe piata la ora actuala ce pune la dispozitie si un accelerator grafic Full HD. La acest procesor adaugam o memorie Ram de 1 GB si memoria interna de tip flash cu o capacitate de 16 Gb (SSD) care poate fi foarte usor marita cu ajutorul unui card microSD, tableta suportand carduri de pana la 32 de Gb.Un alt punct forte al acestei tablete o reprezinta gama larga de porturi disponibile. De la slotul micro SD, portul USB 2.0, conexiunea Wi-Fi sau prin modemul 3G, mufa mini kack de 3,5 mm la bluetooth si … surpriza: adaptorul Ethernet pentru o conexiune de tip LAN la internet.

Din cate am inteles, cei de la Evolio au integrat si o camera foto/video frontala de 1,3 MP, un microfon si doua difuzoare de 1 W fiecare iar pe langa acestea, un senzor de lumina si un accelerometru.

Sistemul de operare este deocamdata Android 2.2 (Froyo) insa in luna septembrie cand se preconizeaza ca se va lansa si versiunea stabila de Honeycomb (Android 3.0) acestea va fi oferit sub forma de update gratuit direct de pe site-ul Evolio.ro

Un alt atu pentru piata interna il reprezinta ecosistemul din limba romana ce pune la dispozitia utilizatorului un agregator de stiri, ziar electronic cu stiri in timp real, tv si librarie virtuala cu ebooks.

Dimensiunile tabletei sunt urmatoarele: 25 x 19 x 1,4 cm iar greutatea ei poate fi de 760 g pentru varianta doar cu Wi-Fi sau 780 g pentru varianta ce are si modem 3G inclus.

Prezentare video:

Evolio Neura from evolio on Vimeo.

Concluzie si pret:

Cum am spus si la inceput, tableta Evolio Neura e un vis ce poate deveni realitate pentru multi insa astept lansarea oficiala si un eventual test ca sa-mi pot creea o parare proprie despre ea. Sper ca aceasta tableta sa fie un adevarat iPad killer romanesc asa cum i se tot spune insa sunt reticient fata de produsele romanesti fabricate prin alte tari.

Pretul recomandat pentru versiunea doar cu Wi-Fi este de 1.499 RON iar pentru cea ce are si modem 3G 1.899 RON. Preturi nu tocmai ieftine insa tinand cont ca este echipata “pana-n dinti” as spune ca raportul e unul corect. O astept totusi la lucru sa vad cu ochii mei de ce e in stare.

Data oficiala de lansare este 25 iulie 2011.