Au trecut 6 zile de la marea lansare, declinul Apple este aproape: http://tcrn.ch/O8vW2P, nimeni nu mai poate ajuta compania Apple in aceasta situatie dramatica. Samsung isi rade in barba si pregateste lansarea lui Galaxy S4 pentru a arata lumii ca ei sunt cei mai buni.

Acum sa lasam caracteristiciile deoparte, simpatiile pentru un telefon sau altul si sa ne concentram asupra a ce este mai important pentru o companie, vanzarile.

Oricat de mult va vinde Samsung cel mai bun smartphone al lor tot Apple va iesi pe primul loc ca numar de unitati vandute si acest lucru se intampla din doua mari motive:

1. Apple se concentreaza pe un singur model de smartphone. Nu are nevoie sa lanseze ‘nspe mii de modele pentru ca ei si-au educat fanii (clientii). Ai nevoie de un telefon bun? atunci ia-ti un iPhone. Apple a mers pe principiul “unul, dar bun” pe cand Samsung a mers pe varianta clasica incercand sa vanda clientilor diverse modele cu diverse caracteristici, etc., etc. Adica nu sunt diferiti de Nokia, HTC sau LG, pe cand cei de la Apple au creat cu maiestrie o aura asupra lui iPhone, facandu-l diferit de restul.

Un exercitiu de imaginatie: intri intr-un magazin cu cele mai noi telefoane mobile de pe piata si vanzatorul te intreaba politicos ce anume doresti.

– Pei, as vrea sa vad un telefon Samsung, daca se poate.

– Da, de care, cu clapita si cu 65k de culori, cu Android 2.2, cu touchscreen sau fara, portocaliu sau alb, cu wi-fi sau fara, cu tastatura qwerty sau clasica, cu ecran de 3″, de 4″ de 5″, etc.

– Ahhh…, aratati-mi atunci un Nokia va rog

– De care Nokia, cu lanterna, cu blitz, cu touch, cu MeeGo, cu Windows Phone, cu…, etc.

– Ok, atunci as vrea sa vad un iPhone

2. Samsung vinde orice, de la masini de spalat, cuptoare cu microunde, frigidere, laptopuri, camere foto, carduri, memorii ram, unitati optice, videoproiectoare, etc. Acest lucru e benefic cand vrei sa ai o cifra mare la vanzari, dar trebuie sa accepti ca astfel vei pierde la capitolul imagine. Oamenii, clientii, te vor percepe ca find o companie ce vinde orice si nu compania care vinde Galaxy S3, S4, etc.

Daca ma duc acum pe strada si intreb pe cineva la intamplare ce vinde Samsung, 9 din 10 imi vor raspunde altceva numai smartphone nu, pe cand daca merg si intreb ce vinde Apple, 9 din 10 imi vor raspunde: iPhone.

Una peste alta, e distractiv sa urmaresti aceasta batalie intre doi giganti chiar daca stii dinainte cine castiga.

In alta ordine de idei, se pare ca Samsung tine neaparat sa ajunga la numar iPhone-ul, anuntand lansarea lui Galaxy S4 mai devreme decat ne-am fi asteptat.