Vodafone a lansat telefonul Vodafone 555 Blue cu buton dedicat Facebook-ului, atuul principal fiind pretul de achizitie mic – 59 euro la liber.

Acum vine si randul Orange-ului sa atace aceasta “noua piata” (tentative au mai fost, HTC Cha Cha) prin lansarea pana la sfarsitul anului 2011, a 3 telefoane, Alcatel OneTouch 908F, Alcatel OneTouch 813F, Alcatel OneTouch 585F, accesorizate cu buton pentru Facebook.

Cel mai scump telefon, Alcatel OneTouch 908F (la noi se va numi Orange Vancouver) nu va depasi la liber suma de 100 de euro.

Ceea ce este interesant este faptul ca Orange este posibil sa ofere trafic gratuit si nelimitat pentru Facebook sau la preturi accesibile pentru orice buzunar – piata tintita de aceste telefoane fiind Africa si Europa (Armenia, Botswana, Cameroon, France, Ivory Coast, Mali, Morocco, Mauritius, Moldova, Niger, Poland, Reunion, Romania, Senegal, Spain, Tunisia and Uganda).

Din punctul meu de vedere astfel de telefoane au doua probleme:

  1. pretul mic reflecta calitatea slaba si lipsa multor optiuni din dotarea telefoanelor;
  2. se pune accent pe o retea de socializare, ingradindu-ti accesul doar la acesta datorita optiunii speciale de internet specifica acestor telefoane.

De ce sa lansezi astfel de telefoane slab dotate, camera foto de doi bani, fara Wi-Fi, fara GPS, rezolutie mica a ecranului, cand poti sa faci rabat la o singura caracteristica in favoarea celorlalte optiuni firesti pentru un telefon al secolului 21?

As face urmatoarea comparatie:

  • Samsung Galaxy Mini – review – pret: 585 lei la emag
  • Alcatel OneTouch 908F – specificatii tehnice pentru modelul 908 aici – pret: ~440 lei

Va las pe voi, daca sunteti curiosi sa faceti o comparatie intre specificatiile tehnice ale celor doua telefoane.

Si nu in ultimul rand, ce se va intampla cu aceste telefoane peste un an, doi, etc atunci cand Facebook-ul nu va mai fi atat de popular? Google+ Phone?