Nu stiu cum sunt alte persoane insa eu inca prefer sa citesc cartile in forma lor “naturala”. Si da, stiu ca folosind un ebook reader devii mai “green” insa senzatia pe care o ai atunci cand tii o carte in mana si dai pagina dupa pagina sau mirosul unic al hartiei imprimate te fac sa nu vrei sa accepti progresul tehnologic insa cu siguranta in urmatorii 30-40 de ani cartile tiparite vor deveni un lux.

Nu am pus mana pe un ebook reader pana acum si acest lucru ma poate duce la a face afirmatii gresite despre el astfel ca o sa ma rezum doar la descrierea celor doua modele aparute in Romania: Kindle Wi-fi si Kindle Wi-fi 3G. Diferenta dintre cele doua dispozitive o face internetul prin 3G care este gratuit in Romania si inca 100 de tari.

Specificatii tehnice:

  • display de 6″ ( E Ink Pearl) cu 16 tonuri de gri disponibile
  • o rezolutie de 600 x 800
  • o memorie de 4 Gb insa doar 3 Gb disponibili (aproximativ 3500 de carti)
  • dimensiuni: 190 x 123 x 8.5 Mm
  • conectori usb 2.0 si jack 3.5 mm
  • bateria tine cu wi-fi-ul pornit 3 saptamani iar cu el stins aproximativ o luna
  • suporta formate ca: html, pdf, txt, jpeg, gif, png,doc, docx sau mp3
  • browser web

Ceea ce mi-a atras mie atentie a fost internetul 3G gratuit si asta chiar daca varianta aceasta costa mai mult, eu spun ca merita toti banii pentru ca daca iti un astfel de dispozitiv t-il iei pentru momentele din viata ta cand calatoresti iar internetul gratuit ar face ca pe langa cititul unei carti sa beneficiezi si de posibilitatea verificarii mail-urilor sau citirea unor stiri. Haideti sa fiim sinceri, majoritatea dintre noi nu mai pot trai fara internet, el face parte din viata noastra iar un dispozitiv ce iti poate oferi internet gratuit mai peste tot in lume este mana cereasca. Iar pentru cei care dupa cititul unei carti mai grele vor sa se destinda cei de la Amazon le-a pregatit si o surpriza constand in doua jocuri ori poti asculta muzica in format mp3 pe care ai descarcat-o conectand in prealabil dispozitivul la un pc.

O caracteristica interesanta este si posibilitatea redimensionarii textului. Aceasta caracteristica e utila tuturor pentru ca fiecare isi poate alege dimensiunea textului unei carti, unii prefera scrisul mai mic altii mai mare si tot asa. De specificat faptul ca versiunile acestea beneficiaza si de fonturi noi, mai clare si mai inchise la culoare.

Unii spun ca lipsa back light-ului e un dezavantaj insa sa fiim seriosi, cine citeste carti pe intuneric? pe mine unul m-ar deranja sa citesc cu lumina stinsa in camera si cu siguranta m-ar fura somnul mai repede. Pe de alta parte un avantaj clar reprezinta lipsa reflexiilor atunci cand vrei sa citesti in aer liber.

Cam atat deocamdata despre, dupa parerea mea neavizata, cel mai bun ebook reader. Astept parerile voastre despre el mai ales de la cei care detin un astfel de dispozitiv.