O stire care pe mine unu ma lasa rece din diverse motive pe care o sa le punctez pe scurt mai jos. Faptul ca Okazii.ro isi face program propriu de afiliere nu este tocmai o noutate pentru ca deja sunt bloguri si site-uri care se pare ca ruleaza in acest program, deci Okazii testeaza aceasta piata de ceva vreme. Un blog cunoscut ruleaza deja o campanie pentru Okazii de ceva timp si ar fi interesant de aflat rezultatele insa ma indoiesc ca vor fi facute publice chiar daca acest lucru nu este impus de Okazii (aflandu-se intr-o perioada de test ar putea stipula acest lucru).

Se pare ca Okazii.ro a inceput un asalt asupra site-urilor si a blogurilor pe care le considera bune pentru programul lor de afiliere. In fapt se trimit mail-uri cu invitatii in programul de afiliere ce va fi lansat in aprilie 2013. Smart? Inteligent marketing? Nu stiu raspunsul exact, dar ce stiu e ca e o tentativa de a crea buzz in jurul acestui program si chiar acest articol este un semn in acest sens, la fel cum este si noul topic deschis de colegii mei de pe forumul Seopedia.

Nu se stie exact ce procent vor primi afiliatii sau cum vor fi platiti, dar dintr-un procent de 2,8% in limita a 25 de euro pentru toate produsele mai putin cele noi din categoria IT unde procentul este de doar 1% in limita a 25 de euro, nu stiu cum ii vor motiva pe afiliati sa se inregistreze in programul lor, adica nu vad cat sa oferi ca afiliatul sa-si doreasca sa se inregistreze in programul tau? Poate au alta strategie si va fi dezvaluita in saptamanile ce urmeaza, ramane de vazut.

Un ultim lucru de remarcat e faptul ca Okazii a apelat tot la tradeads.eu pentru noul lor program precum au facut si cei de la Altex.ro in urma cu cateva luni in urma.

Si acum pe scurt motivele pentru care imi permit sa fiu sceptic in legatura cu afilierea pe Okazii:

  • promovarea produselor noi nu ar avea succes datorita faptului ca exista deja magazine online care ofera un procent bun afiliatului si preturi competitive clientilor
  • daca promovezi pe site un produs second hand iar vanzatorul face un artificiu si-i trimite clientului o carte din biblioteca in loc de o tableta cu siguranta site-ul tau va avea de suferit. Exista legi, existe calificative si multe altele, dar in Romania se dau multe tepe online, iar Okazii.ro este un loc unde persoanele cu intentii nu prea bune isi pot face de cap. Nu stiu cum ar putea face Okazii ceva mai concret in acest sens, cert este ca acest lucru reprezinta o problema la ora actuala
  • procentul mic pe care ar urma sa-l incaseze afiliatul – asta in cazul in care Okazii gandeste un alt plan intre timp