Se pare ca la inceputul fiecarei luni apar noi schimbari in marketing-ul afiliat din Romania si cum era de asteptata majoritatea lucrurilor se schimba in rau pentru afiliati, deocamdata cei ce sunt axati pe nisa IT&C si electro.

Cum eMAG a facut cateva modificari la inceput de august, modificari ce au intrat in vigoare pe 15 august si dintre care le amintesc pe cele mai importante:

 • reducerea perioadei de recurenta la 10 zile
 • scaderea comisionului pentru telefoanele mobile la 1%
 • rezervarea dreptului de a modifica regulile atunci cand se apropie o campanie (Black Friday, Crazy Days, etc.)
 • cresterea comisionului la tv-uri la 4%
 • cresterea comisioanelor la electrocasnice mari de la 3 la 5%
 • renuntarea la cookie-urilor din newsletter
 • interzicerea promovarii prin AdWords

Ei bine, in cursul zilei de ieri un alt magazin important pe nisa IT&C (evoMAG) si-a anuntat afiliatii de cateva schimbari, initial cred ca au vrut sa faca o gluma spunand ca au marit comisioanele, probabil si-au dat seama ulterior (la al doilea mesaj au scris ca au modificat comisioanele). Personal ma asteptam la aceasta miscare tinand cont de anumiti factori. Sunt sigur ca cei de la evoMAG aveau in plan de ceva timp aceste schimbari, dar s-au temut sa le anunte pentru a nu pierde afiliati in masa, dar odata cu anuntul facut de eMAG au zis ca e timpul propice sa anunte si ei acest lucru. Nu pot s anu remarc faptul ca toate schimbarile acestea sunt anuntate pentru cel mai bun sezon pentru nisa IT, dar sa nu uit nici de telefoane. Daca as fi carcotas as spune ca eMAG si evoMAG s-au temut de ce vor lansa cei de la Apple pe 10 septembrie šŸ˜€

Schimbarile majore facute de cei de la evoMAG sunt strict legate de comisioane, acestea au scazut la majoritatea categoriilor importante:

 • laptopuriĀ  de la 3 la 2%
 • tablete de la 3 la 2%
 • telefoane mobile de la 3 la 2%
 • sisteme pc de la 3 la 2%
 • televizoare LED si LCD de la 3 la 2%
 • monitoare LCD si LED de la 3 la 2%
 • multifunctionale si imprimante de la 3 la 2%
 • aparate foto de la 3 la 2%
 • software de la 3 la 2%

Lista intreaga de comisioane o gasiti AICI. De crescut au crescut pana la 5% comisioanele pentru accesorii si diverse, nimic important. As adauga aici si faptul ca vor oferi lead in valoare de 1 leu pentru fiecare client nou ce isi va face cont pe evoMAG.ro. Am ras putin, lead-urile poate merg pe nisa fashion, home and deco, etc., dar nu si pe IT&C (poate citeste si fata care a gandit acest lucru). Sa-mi spuna si mie care e afiliatul ala de pe nisa IT interesat sa faca lead-uri pentru evoMAG? Consider ca au pus acest lead ca sa fie acolo de umplutura, nu are nici o logica, dar deh.

Acum, daca stam sa gandim la rece nu mai vad nici un motiv serios de a promova evoMAG in detrimentul eMAG, ba chiar mi-as lua teapa daca as face acest lucru pentru ca sunt cateva categorii unde eMAG ofera un comision mai mare (laptop-uri – 3%, tablete – 3%, calculatoare si monitoare – 3%, tv-uri – 4 %), deci cum s-ar spune evoMAG si-au dat cu stangul in dreptul. E decizia lor, au ei un plan stabilit, probabil si-au asumat si niste riscuri, dar nu cred ca un pro-afiliat va mai lua la modul serios evoMAG, ar alege eMAG si ar suplimenta cu Altex si MarketOnline.

Si daca tot am ajuns sa vorbesc despre MarketOnline va anunt ca si ei au venit cu o veste proasta, au redus perioada de recurenta de la 60 de zile la 30 de zile, dar acest aspect este unul perfect normal pentru ca eMAG a redus de la 30 la 10 zile, iar majoritatea care sunt pe nisa IT au 30 de zile perioada de recurenta.

Despre Altex se aud in schimb lucruri de bine, undeva la sfarsitul acestei luni vor aparea si schimbarile. Pana acum am observat doar ca magazinul online se misca muuuult mai rapid, un lucru ce conteaza foarte mult in decizia de cumparare a unui client. Principala schimbare va fi implementarea claselor de afiliati, prea multe lucruri nu stiu nici eu, insa am incredere ca va fi de bine.

Imi pare rau ca Altex.ro nu ofera o gama variata de produse din nisa IT, as alege fara ezitare sa-i promovez mai intens daca ar aduce smartphone-urile de top, laptop-uri, calculatoare, componente, etc. Sper totusi ca vor intelege ca nu poti sa renunti la eMAG daca nu ai o alternativa viabila in schimb.